Welcome to the land of Dalmatian Dog

Berba grožđa je počela

Berba je vrhunac godine u vinogradu. Vrijeme kad se zaposlenici vinarija privremeno oslobađaju svakodnevnih obveza – nema degustacija, poslovnih sastanaka, dopisivanja….. Svi su fokusirani samo na najvažniju aktivnost koja se odvija u procesu proizvodnje vina. Jer sve počinje grožđem na vinovoj lozi.

Sezona berbe grožđa počinje sredinom kolovoza i traje do kraja listopada na većini sjeverne hemisfere, dok na južnoj hemisferi  traje od veljače do travnja.

Najvažnija odluka vinara je kada početi s branjem grožđa.  Odabir vremena je ujedno i temelj za određivanje stila vina. Stoga se nemojte čuditi ako su vam vinari malo čudni sredinom ljeta, veliki je to stres. 

Ovo ljeto bilo je izuzetno toplo. Tako toplo vrijeme, osobito noću, znači da će grožđe brže sazrijeti i da berba mora početi ranije. Osim toga, nakon dugih vrućina, veća je opasnost od grmljavinskih nevremena. Rizik je preveliki. S druge strane, hladnije vrijeme može zaustaviti berbu, tj. odgoditi za kasnije mjesece.  Jutarnja rosa može sniziti razinu šećera, dok niska vlaga može uzrokovati skok šećera.

Doba godine kada vinari i meteorolozi postaju nerazdvojni prijatelji jer vrijeme ima ogromnu ulogu.

Kako se približava berba vinogradi se svakodnevno obilaze  uz obavezno kušanje bobica. U kakvom je  stanju lišće?  Da li su listovi još zeleni i oštri ili počinju žutjeti i postaju mekani, počinju li opadati? Da li su bobice omekšale ili su još tvrde i hrskave? Glatke ili grube? Odvajaju li se sjemenke čisto od pulpe? Počinju li ptice jesti bobice? Počinju li opadati neke bobice? Osjećaju li se voćne arome?

Najvažnije je odrediti kada je grožđe zrelo za berbu
Najvažnije je odrediti kada je grožđe zrelo za berbu

Kod odlučivanja kada je grožđe zrelo za berbu, uz promatranje i opipavanje bobica i peteljki, bitno je mjerenje količine šećera u njima, čak i više uzastopnih mjerenja.  Kad se ustanovi da se količina šećera u grožđu ne mijenja znači da je došlo vrijeme za branje. Grožđe se ne smije brati po kiši kao ni po rosi, jer se na taj način smanjuje postotak šećera. Najbolje je početi ujutro čim prestane rosa. Oko podne branje se obično prekida zbog velikih temperature te se nastavlja u kasnijim popodnevnim satima pa dok uvjeti dozvoljavaju.

Glavne vanjske odrednice za početak branja su cvatnja, stvrdnjavanje sjemena i početak sazrijevanja grožđa. Kroz vinovu lozu u plod se unosi šećer, kalij i neki drugi minerali i hormoni – dok su  boja, tanin i okusi proizvedeni unutar same bobice grožđa. Kad berba počne boja i tanini, koji se rano razvijaju, su već prisutni ali događa se puno drugih stvari – šećer još nije stabiliziran u bobicama i samim tim se povećava potencijalni alkohol; kalij smanjuje ukupnu kiselost; tanini i boja se spajaju te se tako omekšava trpkost budućeg vina i stabilizira boja; stvaraju se voćni spojevi. Svaki od ovih parametara zrenja vinaru diktira stil vina za vrijeme berbe.

Nakon što je donesena odluka o početku berbe formiraju se ekipe za branje. Jedna osoba može ubrati 400 – 600 kg dnevno, ovisno o veličini grozdova i samom  vinogradu. Berači trebaju paziti da u ubranom grožđu nema lišća i drugih nečistoća. Dodatno, trebaju  izbjegavati trulo grožđe, jer će to utjecati na pogoršanje kvalitete vina.

Jedna osoba može dnevno ubrati 400 - 600 kg grožđa
Jedna osoba dnevno može ubrati 400 – 600 kg grožđa

Mehaničke berbe primjenjuju se u državama  gdje su cijene grožđa preniske da bi se opravdala ručna berba.  Ali s druge strane takva berba zahtijeva ogromne, skupe traktore koji samo otresu plod. Ako strojevi nisu dobro postavljeni ovakvim načinim branja sama kvaliteta vina može biti dosta upitna.

U većini naših  područja jednostavno nije moguće koristiti strojeve.  Mnogi  vinogradi nemaju dovoljno  površine za obradu  ili je konfiguracija tla takva da se ne može ni pristupiti s velikom opremom .

Najuzbudljiviji dan berbe uvijek je prvi dan. Čitavu godinu iščekivala se odluka vinara. Ljudi su razdragani, napokon je počelo. Nakon što je počelo svi se još više raduju  završetku.  Uobičajen ritam u kojem je berba vrhunac godišnjeg ciklusa.

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.