Welcome to the land of Dalmatian Dog

Martinje u Dalmaciji

Tradicijske svečanosti obilježavanja blagdana sv. Martina odnosno Martinja, prijatelja seljaka, zaštitnika vinara, vinogradara, vojnika, ugostitelja i hotelijera izvode se od 8. do 11. studenoga (u rasponu od dana kad je svetac umro do dana kad je sahranjen).


Običaji vezani uz Martinje razlikuju se ovisno o tomu izvode li se u južnoj ili sjevernoj Hrvatskoj.


Stanovnicima kontinentalnih dijelova Hrvatske blagdan svetog Martina, popularno Martinje, jedan je od najveselijih blagdana. Svečanost krštenja vina – simboličko prevođenje mošta u mlado vino popraćena je posebnim zabavama i bogatim trpezama.


Martinje na otoku Korčuli

Međutim, u Dalmaciji se sveti Martin slavi kao djelitelj, dobročinitelj koji plaštem štiti svakoga koga zakrili. Blagdan je ophodni, koledarski ili čestitarski i obiteljski. Tradicija obilježavanja ove svetkovine posebna je u Korčuli, a vidljiva je i na Šolti, makarskom primorju te na šibenskom i zadarskom prostoru i njihovom zaleđu.
U korčulanskoj tradicijskoj kulturi, koja se njeguje preko sto godina, večer prije svetkovine gradskim ulicama idu manje skupine kolendara, koji se uz svijetlost ferala zaustavljaju pred pojedinim kućama, zapjevaju himnu – kolendu svetog Martina. Nakon toga kraće druženje, zajedničko čašćenje uz posebno jelo lojenicu, i idu dalje.


Korčulanska lojenica starinska je slastica, koja se u prošlosti izrađivala za proslavu blagdana Svetoga Martina, kada se probavalo mlado vino. U početku je to bio kruh s lojem koji je bio jako ukusan, a s vremenom je uz dodatak različitih sastojaka i aroma, postala slastica. Izrađuje se od brašna, kvasca, vanilije, šećera, korice limuna i naranče, cimeta, oraščića, rakije od ruža, oraha, badema, suhih smokava, grožđica te pinjola.


Zadnjih desetak godina korčulanski Centar za kulturu, u sklopu obilježavanja sv.Martina organizira natjecanje u spravljanju korčulanskih lojenica te okupljanje hrvatskih klapa pod nazivom „Susret klapa „Martinovo lito”.

Martinje u Šibeniku i okolici – zemlji Testament Vinarije

U Donjem Selu, jednom od najstarijih šoltanskih naselja, sv. Martin je nebeski zaštitnik. Posvećena mu je župna crkva u kojoj bratimski zbor pjeva tradicionalne pjesme za blagdan. Jedinstvena je izvedba Pisam sv. Martina* biskupa od Turona grada, pučki stihovi koji su se sačuvali u cijelosti.
*Ne zna se točno vrijeme nastanka šoltanske Pisme; prijepis sačuvan 1890.

blagdan sv.martina
Tradicionalno obilježavanje blagdana sv.Martina koji se slavi diljem Europe


Kulturni centar Grada Skradina, u svojim aktivnostima također tradicionalno obilježava blagdan sv.Martina. Uz feštu mladog vina Skradinjani spajaju kulturni sadržaj – književna druženje s prigodnom javnom tribinom o narodnim običajima.

Sv.Martin vremenom je postao najvažniji i najomiljeniji od pet vinskih svetaca (uz sv. Vinka, sv. Jurja, sv. Ivana Krstitelja, sv. Mihovila). Prema pričama bio je veliki ljubitelj vina a njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta.
Stoga, bez obzira gdje se nalazili ovaj tjedan obilježite Martinje uz bogatu trpezu i mlado vino.

Posjetite vinariju Testament od 11. do 13. studenog na Danima otvorenih kušaonica Šibensko – kninske županije. Rezervirajte svoje mjesto na telefon 098 921 2889.

Dani otvorenih kušaonica za Martinje u Testament vinariji

Proslavite Martinje u Testament Vinariji

Posjetite vinariju Testament od 11. do 13. studenog na Danima otvorenih kušaonica Šibensko – kninske županije. Rezervirajte svoje mjesto na telefon 098 921 2889.

Atraktivni proizvodi

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.