Welcome to the land of Dalmatian Dog

Brončani Testament Prošek Babić 2018.

Testament vinarija prošek radi samo od bobica babića. Nakon redovne berbe, koja se odvija polovicom rujna, na najstarijim lozama ostavlja se po jedan grozd/loza i po potrebi kliještima se stisne peteljka grozda kako bi se ubrzalo sušenje. Sušenje se odvija prirodno s obzirom da je položaj vinograda izrazito vjetrovit i osunčan. Jesen 2018. je bila suha i bez puno kiša što je dodatno pogodovalo prirodnom sušenju bobica. 

Na području vinograda Testament vinarije ima dosta velikih ptica (orlova i sokolova) pa vinari, srećom, nisu imali problema s malim pticama koje često pozobaju značajnu količinu grožđa koje se suši.

Nakon puna dva mjeseca sušenja na lozi (to je najstarija metoda sušenja za potrebe proizvodnje prošeka), suvice (grožđice) se beru ručno, prerađuju i nakon 10 dana fermentacije/maceracije završava 1.faza.  Ovo mlado vino ima 14% VOL i 100 G/L ostatka šećera.

2.faza je odležavanje. Puna 24 mjeseca u novim 500 LIT bačvama od francuskog i američkog hrasta.

Za litru ovog prošeka potrebno je od sedam do osam kilograma grožđa. Dugo odležavanje u drvenim bačvama omogućuje nastajanje prekrasnih aroma slatkog voća, s notama čaja i začinskog bilja. Možemo još osjetiti i tamnu čokoladu, kavu, višnju marasku , suhe šljive.

Testament Prošek Babić 2018., za sada, možete kušati u vinariji te u par odabranih restorana.  Radi se o modernom prošeku, izražene svježine i mineralnosti, odličnog balansa. Kvalitetu ovog vina već su potvrdili ocjenjivački timovi  International Wine Challenge 2021. kao i Decanter World Wine Awards 2021. dodjelujući mu broncu.

Prošek u kuhinji

Prošek se pije dobro ohlađen. Najbolje ga je poslužiti uz suhe kolače, palačinke ali i uz tradicionalne deserte. Lijepo se sljubljuje uz odležane sireve,  slatkastu gorgonzolu

Prošek se lijepo sljubljuje uz odležane sireve,  slatkastu gorgonzolu
Prošek se sljubljuje uz gorgonzolu, slatkaste sireve

Često se u kuhinji koristi kao dodatak slanim jelima poput pašticade, hobotnice na gulaš, jetrene paštete, umaku od gljiva, dinstane teletine. 

Nemojte se iznenaditi ako vam uz pašticadu umjesto čaše „običnog“ vina serviraju čašu prošeka. Naravno istog onog koji je dodan mesu. Mirisni, puni  okusi spize nad spizama i najboljeg desertnog vina odlično se prožimaju.

Koliko je prošek zdrav govore nam i podaci da se svojedobno izdavao na recept. Prepun je polifenola koji imaju antioksidativna svojstva. Žličica dnevno daje snagu, podiže imunitet. U Dalmaciji su se tradicionalno, za djecu i bolesnike, pripremala zbačena jaja s malo prošeka.  Ovo jelo nastalo je kao inačica talijanskog  zabaione-a, popularnog deserta iz 16.stoljeća koje se služilo na dvoru Caterine de’ Medici.

Dalmatinski recept za zavajun, ili žbatana ili zbačena ili tučena jaja:

  • odvojiti žumanjak od bjelanjka
U Dalmaciji su se tradicionalno pripremala zbačena jaja s malo prošeka.
Zbačena jaja s prošekom su poseban specijalitet
  • po žumanjku posuti dvije jušne žlice šećera
  • sve skupa žlicom miješati dok se šećer ne rastopi
  • bjelanjak umutiti do čvrste pjene
  • sve skupa pomiješati
  • smjesi dodati nekoliko kapi prošeka

Mora se odmah pojesti, sa žlicom, jer će se otopiti ako odstoji. I uz ovo slatko jelo popijete čašicu prošeka.

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.