Welcome to the land of Dalmatian Dog

Nakon berbe idemo u vinariju

Berba je pri kraju ali nemojte misliti da vinogradari imaju pauzu. Ok malo su odahnuli, popili poneku pivu 🙂 i preselili su se u vinarije. Bez obzira na pojave novih trendova u proizvodnji vina, od potpuno prirodnog do tehnološki poboljšanog, određene zakonitosti postoje.

Što se događa u vinariji kad berba završi?

Nakon što su ubrani grozdovi stigli u vinariju rade se posljednje provjere kvalitete grožđa te sve što ne zadovoljava kriterije enologa mora se baciti. Zatim se uklanjaju bobice grožđa s peteljki ili stabljika, a nakon toga se grožđe nježno usitni kako bi se ekstrahirao mošt.

U davna vremena bobice su se drobile nogama u kacama. Bio je to najbolji način da se lako oslobodi mošt iz pulpe a da se kožica ne samelje. Iako je danas ovaj proces mehaniziran tradicija se nije izgubila. U pojedinim krajevima lijepe naše i dalje se organiziraju proslave završetka berbe s obaveznim gaženjem grožđa.

U davna vremena bobice su se drobile nogama u kacama
U davna vremena bobice grožđa su se drobile nogama u kacama

Mošt se prirodnim postupkom, fermentacijom, pretvara u vino, tijekom kojega se šećeri u moštu pretvaraju u alkohol djelovanjem kvasca. Ovaj proces fermentacije varira između crvenih, bijelih i ružičastih vina. Crno vino odlazi u spremnike za fermentaciju koja se odvija u dvije faze: prva faza fermentacije – maceracija (u kojoj se mošt pretvara u vino) i sljedeća malolaktička fermentacija (koja je omekšava transformacijom jabučne kiseline u mliječnu kiselinu). Oba procesa odvijaju se otprilike mjesec dana. Nakon fermentacije, a s ciljem uklanjanja krutih tvari, provode se procesi skladištenja, bistrenja i filtriranja vina. U slučaju mošta za bijelo vino, masulj se odvajaju kada dođe vrijeme za vrenje a kod ružičastog vina ljuske grožđa se ostave da maceriraju kraće vrijeme.

U Testament vinariji jako je puno posla oko završetka fermentacije. Miješanjem vina na talogu (sur lie, tj.batonnage – tiho vrenje) već kreće školovanje vina*. Bijela i rose vina školuju se sur lie tehnikom i odležavanjem u inoxu dok crvena vina tek kreću na dugi put školovanja (3-5 godina). A Testamentovi vinari već sada razmišljaju o budućim blendovima. Pogotovo za ona vina koja će biti na tržištu godinu dana nakon berbe.

Proces proizvodnje vina u Testamentovoj vinariji
Proces proizvodnje vina u Testament vinariji

Kad fermentacija završi vina su čista i spremna za odležavanje te pokazuju svoje prave kvalitete . Vina se pune u bačve u kojima odležavaju do razdoblja sazrijevanja. Ovo je vrlo pedantan proces i svaka se bačva nadzire (čistoća, razina napunjenosti, uvjeti u podrumu) kako bi se osiguralo skladno sjedinjenje. I na kraju vino iz bačve prelazi u bocu, gdje također neko vrijeme mora mirovati kako bi postalo spremno za kušanje.

* Školovanje vina podrazumijeva sve radnje koje se obavljaju od početka alkoholne fermentacije do trenutka posluživanja vina.

Što se događa u vinogradima nakon berbe?

Nakon što je grožđe ubrano vinogradari moraju pripremiti vinovu lozu za odmaranje kako bi osigurali dobru sljedeću berbu.
Vegetacijski rast i prinos izravno su povezani s brigom o vinovoj lozi nakon berbe. Naime, oporavak loze nakon berbe ključan je za produktivnost u sljedećoj sezoni.

Jesenska obrada tla u Testament vinogradima
Jesenska obrada tla u Testament vinogradima

Testament planira u vinogradu jesensku gnojidbu te jesensku obradu tla. Obrada se radi plugom ili podrivačem kako bi se “otvorila brazda” i površinskom sloju zemlje dala prilika da u zimskim mjesecima akumulira vlagu i kišu potrebnu za početak vegetacije. Na taj način popravljaju strukturu tla i vodno-zračni odnos. A početkom prosinca krenut će u zimsku rezidbu.

Iako su vinogradari nakon berbe usredotočeni na proces proizvodnje vina ne mogu baš zaboraviti na vinovu lozu. Jer dobro gospodarenje vinogradom nakon berbe ključno je za pripremu vinove loze za zimski odmor i plodan rast u proljeće.

Vino, ipak, nastaje u vinogradu !

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.