Welcome to the land of Dalmatian Dog

Tribidrag – nova etiketa vinarije Testament

Vinogradi Testament vinarije


Tribidrag je stara i gotovo zaboravljena autohtona hrvatska vinska sorta. Od kad je 2002. godine službeno potvrđeno da je Tribidrag identična sorta kao izuzetno popularni američki Zinfandel, interes naših vinara te potražnja na tržištu, stalno raste.

Ni Juraj Sladić nije mogao odoljeti izazovu proizvodnje vina od najintrigantnije vinske sorte o kojoj su pisane knjige, snimani filmovi, vodili sporovi…

I dok mi željno očekujemo novo vino Testament vinarija je za isto osvojila srebro na najrigoroznijem svjetskom vinskom natjecanju – International Wine Challenge 2021.

Ovaj Tribidrag sjeverno dalmatinskog terroira ima naglašene kiseline slojevitih aroma. Vinski hedonisti uživat će u otkrivanju mirisa zrele višnje i trešnje, začinskog bilja dalmatinskog krša, makije, čokolade, kokosa i slatkih začina. U okusu osjećamo taj herbalno- voćni karakter te integrirani utjecaj hrastove bačve. Boja tamnog rubina, crvene boje živog karaktera, daje posebnu eleganciju ovom vinu.

Berba je 2018., proizvedeno samo 600 litara. Odležan 18 mjeseci u novim 225 lit barrique bačvama od američkog i francuskog hrasta. 800 butelja uskoro će se naći na tržištu po cijeni oko 250 kn.

Poslužite ga na temperaturi od 16°C uz hranu s bogatim okusima kao što su jela od crvenog mesa, tuna, mirisni domaći pršuti te stariji sirevi.

ZinQuest, popularno nazvana pretraga za porijeklom Zinfandela, počela je 1997. godine da bi svoj epilog dobila 2002. godine. Zahvaljujući tehnologiji toga doba došlo se do čvrstih genetskih dokaza o dugotrajnoj prisutnosti Zinfandela na jadranskoj obali i otocima. Konačni rezultati potvrđeni su u dva neovisna laboratorija, na Sveučilištu u Zagrebu i na Kalifornijskom sveučilištu, Davis.

Carole Meredith, profesor s University of California s Ivanom Pejićem i Edijem Maletićem, profesorima Agronomskog fakulteta u Zagrebu
Carole Meredith, profesor s University of California s Ivanom Pejićem i Edijem Maletićem, profesorima Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Amerikanci su Zinfandel smatrali svojom sortom i željeli su je kao takvu zaštititi 2001. godine. Slučaj je htio da je baš te godine DNK metodom dokazano kako je Zinfandel zapravo autohtona hrvatska sorta Tribidrag. Nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla najpopularnije američke sorte Zinfandel, prof. dr. Carole Meredith s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski Primitivo genetički istovjetan Zinfandelu te da je hrvatski Plavac mali genetički sličan Zinfandelu. Tada je znala da korijene Zinfandela treba tražiti u Dalmaciji.

U isto vrijeme, prije ulaska Hrvatske u EU, i stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. E. Maletić i prof. dr. sc. I. Pejić, provode genetsku karakterizaciju hrvatskih autohtonih sorti.
Krajem 2001. godine, nakon obilaska starih dalmatinskih vinograda i prikupljenih više od 150 različitih uzoraka loze, američko-hrvatska ekipa znanstvenika pronalazi u Kaštelima Zinfandelu identičan genetski profil pod imenom Crljenak kaštelanski.

2001. u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom, pronađen je prvi trs s identičnim DNK-om kao kod zinfandela.
2001. u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom pronađen je prvi trs s identičnim DNK-om kao kod zinfandela.
Foto: prof. dr. sc. Edi Maletić

Naime, krajem dvadesetog stoljeća sorta je bila gotovo izumrla te su pojedinačni trsovi pronađeni u Kaštelima i Omišu tek nakon duge i detaljne potrage. Genetičkim analizama utvrdilo se da je Tribidrag roditelj* brojnim drugim dalmatinskim sortama te da se pod imenom Primitivo uzgaja u Italiji , a pod imenom Zinfandel u Kaliforniji.

*Do nedavno se smatralo kako su Tribidrag i Dobričić roditelji najvažnijoj dalmatinskoj crnoj sorti, Plavcu malom. Novim analizama utvrđeno je da je jedna od te dvije sorte potencijalni otac a potraga za majkom tek treba započeti.

Punih 40 godina nakon što je Miljenko Grgić u dolini Napa ugledao lozu koja mu se učinila vrlo poznatom, misterij je konačno riješen: Zinfandelovi korijeni nađeni su u Dalmaciji. Uskoro će se otkriti da pored imena Crljenak kaštelanski ova stara sorta ima još nekoliko drugih: Pribidrag u okolici Omiša, Kratošija u Crnoj Gori, te Tribidrag kao najstarije i najraširenije ime koje je za ovu, tada gospodarski vrlo važnu sortu u Dalmaciji, korišteno još u 15. stoljeću.

Naziv Tribidrag posebno je dobio na važnosti kada su Jancis Robinson i njeni suradnici odabrali upravo to ime kao matično ime sorte u svojem vodiču “Wine Grapes” iz 2012. Par godina nakon izlaska glasovitog i opsežnog vinskog vodiča, donošenjem novog pravilnika o kvalifikaciji vinskih sorti, sorta se i kod nas službeno zove Tribidrag a priznati sinonimi su: Zinfandel, Primitivo, Pribidrag, Crljenak kaštelanski, Kratošija.

U svojoj domovini Tribidrag je kao sorta dugo bila zapostavljena u proizvodnji, no činjenica da je nekad bila jedna od najvažnijih u sortimentu Dalmacije te da u Italiji i Kaliforniji daje izvrsna vina govori o njezinu velikom gospodarskom potencijalu. Posljednjih se desetak godina ponovno širi u Hrvatskoj i sada već zauzima značajne površine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Na vrh stranice
Košarica
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.