Welcome to the land of Dalmatian Dog

Winemaker Juraj Sladić – Testament Winery

Enolog koji osvaja Oscare

Direktor i glavni enolog Juraj Sladić sa svojim suradnicima ostvario je izuzetno veliki uspjeh za brand star samo 3 godine.

Testament je  jedina vinarija u Dalmaciji koja je na Decanteru dobila dva zlata – jedno za Dalmatian Dog Babić, berba 2016 i drugo za Testament Pošip iz 2019. Prošle godine osvojili su srebrnog Decantera za Babić.

Proizvodnju i vođenje tvrtke odnosno vinarije Testament dali su na povjerenje Jurju Sladiću, po struci enologu koji se dotad bavio isključivo proizvodnjom

Kako se Juraj uopće odlučio nakon šest godina, najprije kao voditelj vinogradarstva, poslije kao enolog u Badelu, lokacija Korlat prihvatiti ponudu investicijskog fonda da vodi vinariju?

Juraj Sladić pogled na vinograde Testament vinarije

JS: Na prvu to mi nije baš dobro mirisalo. Mislio sam da investicijski fond to kupuje kako bi poslije dobro prodao. A opet ……… pružila mi se mogućnost da vodim tvrtku, stvaram novi brend, dam neki svoj pečat.  I prihvatio sam izazov 🙂

Odrasli ste u obitelji vinara, vaš mlađi brat Ante također osvaja nagrade. Otac Marinko i djed Jure jako su aktivni u obiteljskoj vinariji. Tko koga traži savjet?

Juraj Sladić – mi smo genetski povezani s lozom

JS: Loza nam je u genima. Nije slučajno što smo se brat i ja školovali za vinare. Odrasli smo među autohtonim sortama, upijali priče naših starih. I dan danas razmjenjujemo iskustva, diskutiramo ……  

Juraj Sladić - grozd Babića u blizini Skradina gdje su Testament vinogradi
  • Odrasli ste među lozama debita, babića, maraštine, plavine, lasine. Koja sorta vam je najveći izazov?

JS: Lasina, oduvijek sam je htio uzgajati.  Nema je puno na tržištu jer je zasađena samo u zaleđu Skradina.

Lasina ima ogroman potencijal, manje tanina, elegantnija je, aromatičnija i njoj često tepaju da je dalmatinski Pinot crni.

Vlasnicima vinarije svidio se moj prijedlog za sadnju lasine i tako se dogodilo da je ova sorta prvi put posađena u kršu.

Ali naglasak u proizvodnji je na Babiću?

JS: Da, zbog toga što je Babić sorta s najvećim potencijalom. Radimo i s drugim sortama,  pošip, debit, maraština, tribidrag …. Eksperimentiramo u vinogradima i s vinima u podrumu.

Vaša supruga napustila je Zagreb, doselila se u Šibenik i prekvalificirala se za kuharicu. Svoje recepte slaže uz vaša vina ili vi prilagođavate vina njenim delicijama?

Juraj Sladić govori da je njegova supruga Ana moćna kuharica
Juraj Sladić tvrdi da je njegova supruga Ana moćna kuharica – što se može i isprobati u vinariji

JS: Pokušavamo se složiti 🙂 Ana je odlična kuharica, naglasak joj je na lokalnim i provjerenim namirnicama. Strast su joj peciva i dizana tijesta u čemu naša kćerka posebno uživa.  A kad kćer naraste onda će uživati i u tatinim plodovima. Nema veće sreće.

Razgovarala: Fani Prodan, Tribidrag.org & Foodika.EU

Vina iz naše Testament vinarije

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.