Welcome to the land of Dalmatian Dog

Decanter 2021. – rekordna godina po broju kušanih vina

Objavljeni su rezultati prestižne dodjele nagrada Decanter World Wine Awards 2021.

Decanterovo ocjenjivačko povjerenstvo sastoji se od pet neovisnih vinskih stručnjaka. Timovi uključuju svjetske vinske stručnjake,  Master of Wine i Master Sommelier.

Kao i svake godine, uz očekivana priznanja, neke vinarije pripremile su potpuno iznenađenje za ocjenjivački žiri.

Od europskih vina nemoguće je skinuti s trona čuvenu trojku. Francuska dominira s pobjedama u Best in Showu, Španjolska je imala izvanrednu godinu a Toskana je najbolja talijanska regija sa čak 611 osvojenih priznanja.

Kategorija top 50 Best in Show uvijek donosi najveća iznenađenja na DWWA natjecanjima. Tako se tu našla Velika Britanija s pjenušcem Late Disgorged Brut i Njemačka s Pinot Noir-om Devonschiefer  Reserve Spätburgunder te Schlossberg Staufen Chardonnay. Amerikanci su briljilari s Lucienne Smith Vineyard Pinot Noir-om a Kanađani s Felseck Vineyard Chardonnay –om. Argentina, Australija, Grčka, Portugal  već godinama drže svoje pozicije među 50 najboljih.

Nagrade Best in Show pripale su manje poznatim stilovima iz zemalja južne hemisfere. Novi Zeland osvojio je priznanje za Chardonnay a ne za Sauvignon blanc kao što je bilo očekivano. Južnoafrička Republika oduševila je s Cabernet Sauvignon-om. Čile se nakon 4 godine ponovno našao među elitom.

Zlatna priznanja dodijeljena su vinima iz Urugvaja od Albariña (portugalska sorta) i Brazila od Sangiovesea (talijanska sorta). Uspjeh ovih sorti u Južnoj Americi bilo je jako veliko iznenađenje za sve članove žirija.

Daljna iznenađenja priredili su Japanci s osvojene dvije platinaste i četiri zlatne medalje. Kina je ostvarila rekordan rezultat sa četiri zlatne i jednom platinastom medaljom. Ukrajina, zemlja koja  je bila najveći proizvođač grožđa i vina u bivšem SSSR-u, prvi put je dobila zlatne medalje za sortni Chardonnay i Cabernet Franc. Rusija je nakon dugo vremena osvojila još jednu platinastu medalju i to za Semisam Saperavi-Syrah.

Decanterovo ocjenjivačko povjerenstvo sastoji se od pet neovisnih vinskih stručnjaka

„A gdje smo tu mi?“

Hrvatski vinari i njihova vina nimalo ne zaostaju. Svake godine sve su konkurentniji na svjetskim natjecanjima.  Hrvatskih 130 vinarija dobilo je ukupno 254 priznanja za svoja vina – 3 platine, 8 zlata, 80 srebra te 163 bronce.

Za usporedbu 2020. godine Hrvatska je osvojila priznanja za 226 vina, 2019. godine 170 priznanja a godinu ranije 157.

Dugogodišnji sudac DWWA Dirceu Vianna Junior MW nedavno je uvrstio Hrvatsku na svoj popis ‘Top vinskih trendova za 2021. godinu: zemlje, sorte i stilove koje vrijedi istražiti’, a najnovija DWWA priznanja potvrđuju vrhunsku kvalitetu hrvatskih vina. https://tinyurl.com/z6j44nuj

Prošlogodišnji uspjeh sestrinskih vinarija Testament i Black Island nastavlja se s novim DWWA priznanjima i u 2021. godini. Donosimo pregled priznanja s kratkim opisom naših vina od strane ocjenjivačkih timova.

  • Testament Tribidrag, berba 2018. godina 

Zlatna medalja s 95 osvojenih bodova : maraskino trešnje, grožđica, čokolade i puno slatkih začina. Moćno i bogato s vrlo svježom kiselinom.

  • Testament Dalmatian Dog Babić, berba 2018. godina

Brončana medalja, 88 bodova: crni ribizl i grožđicama s notom mošusa. Živahno, otmjeno vino.

  • Testament Prošek, berba 2018. godina

Brončana medalja, 88 bodova: trešnja i suha šljiva. Bogato nježnim taninima i integriranom kiselošću.

  • Testament Opolo Babić Rosé Brut, berba 2019. godina

Brončana medalja, 87 bodova: crvene bobice, naranča i jasmin. Lagano, osvježavajuće s pjenastim mjehurićima.

  • Black Island Winery Dalmatan Dog Pošip, berba 2019.godina

Brončana medalja, 86 boda: jabuka i slatka marelica. Zrelo i meko vino glatke teksture.

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.