Welcome to the land of Dalmatian Dog

Zašto vina odležavamo u moru?

Vino kvalitetnije sazrijeva u morskom podrumu
VIno kvalitetnije sazrijeva u morskom podrumu

2010.godine, ispred arhipelaga Åland na Baltiku, ronilački tim pronašao je u ostacima brodoloma 47  boca šampanjca Veuve Clicquot. Većina boca sačuvana je u idealnim uvjetima – na dubini koju karakteriziraju minimalna svjetlost i temperature oko 5 stupnjeva °C. Stručnjaci  su bili zapanjeni gotovo netaknutim stanjem vina.

Stoga je vinarija Veuve Clicquot  2014. godine pokrenula eksperiment nazvan : Podrum u moru. Boce skupocjenog šampanjca, smještenih u posebnom metalnom kavezu, spuštene su na 40 metara dubine u blizini olupine broda ispred arhipelaga Åland.

Boce će pod morem ostati do 2029. godine, a ronioci će povremeno vaditi uzorke kako bi stručnjaci mogli usporediti okus podvodnog šampanjca s buteljama iz tradicionalnog podruma.

Odležavanje u moru – put do boljeg vina?

Nadahnuti ovom i mnogim drugim saznanjima o pronađenim vinima na dnu mora, otkrivenima nakon desetljeća brodoloma, mnogi vinari diljem svijeta odlučili su se eksperimentirati s odležavanje vina pod vodom. S obzirom da vino za odležavanje treba tamu i mir te posebnu temperaturu mnogi ističu blagodati morskih podruma.

Naime, temperature na tim dubinama su ujednačene s vrlo malim oscilacijama što omogućuje kvalitetnije sazrijevanje vina. O ovom procesu odležavanja vina, kojima mnogi skeptici pripisuju marketinški trend, pisalo se nedavno i na Decanter.com  https://is.gd/Lxhfs7

Potapanje vina u more na određeno vrijeme testira se i kod nas. Uvijek se potapaju  najkvalitetnija vina koja, uglavnom, odležavaju nekoliko mjeseci. Tokom perioda odležavanja ronioci redovno zaranjaju kako bi obišli svaku lokaciji u moru, provjerili svaku bocu.

Kad se vino izvadi iz mora najprije se testira odnosno uspoređuje s vinom iz iste serije koje je tih godinu dana provelo na suhom, u podrumu vinarije. Na temelju uočenih razlika među njima izvlače se pouke za buduća potapanja.

Dodatno, eksperimentira se i s položajem košara u kojima su smještene boce. Naime, organizmi koji se nastane na boci na zraku počnu smrdjeti i proces skidanja nije baš ugodan. Neki vinari su zaključili da boce bolje izgledaju ako su vina malo odignuta od dna jer se tako na njih hvataju samo bijeli koralji. Boce izvađene iz mora, onako obrasle koraljima, školjkama i algama, prodaju se kao ekskluzivan proizvod.

Prije 12 godina Poljoprivredna zadruga Vrbnik prva je u svijetu počela prodavati klasični pjenušac odležan u morskom podrumu.  Morski Valomet, kako zovu pjenušac od žlahtine,  5 godina je odležao nedaleko od vrbničke obale.

Da ne bi sve ostalo samo na eksperimentu, vinarija Edivo s Pelješca turistima nudi i posjet  morskom podrumu. Ovu atrakciju možete posjetiti zajedno s profesionalnim roniocima kod redovnih kontrola lokacija. Naravno, i sami morate biti vični ronjenju.

Coral linija Testament vinarije – daje odgovor na pitanje zašto vina odležavati u moru

Trendu potapanja vina nije odolio ni naš enolog Juraj Sladić iz vinarije TestamentBabić , berba 2017., najprije je odležao 6 mjeseci u rabljenim barrique bačvama. Nakon toga, u suradnji s Markom Duševićem  vlasnikom tvrtke Adriatic shell, četiri ronioca spustili su kaveze s 300 boca vina na morsko dno.

Babić je uronjen na 20-25 metara dubine,  na farmi školjaka na otoku Pagu, u blizini Paškog i Virskog mosta, podno Velebita. Temperatura “podruma” je oko 10 Celzijevih stupnjeva, uz maksimalnu promjenu od 1 stupnja mjesečno a pritisak mora do tri atmosfere.  Dodatnih 6 mjeseci morskog odležavanja kreiralo je ovo jedinstveno vino.

300 boca vina Testament Babića 2017. uronjena su na 20-25 metara dubine pod morem i tako ih odležavamo

300 boca vina Testament Babića 2017. uronjena su na 20-25 metara dubine pod morem i tako ih odležavamo

Utjecaj mora je upečatljiv, pruža brži i  jedinstveni razvoj vina u odnosu na tradicionalno starenje u vinskim podrumima. Vino je postalo mekše i elegantnije za uživanje, s pojačanim karakterom voća. Bitno je napomenuti da se Coral babić mora dekantirati 2-3 sata prije konzumiranja.

Vinarija Testament do sada je eksperimentirala i s Plavcem malim 2017., Tribidrag 2018., prošek Babić 2018. Pošip  (macerirani) 2018., pjenušac Babić 2019. Rezultati su fantastični. A slijedeće godine će se možda odlučiti i za veću količinu uranjanja Plavca malog.

Obavijestit ćemo vas !

Iz našeg web shopa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Na vrh stranice
Košarica
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.