Welcome to the land of Dalmatian Dog

Idealna vina za ljetne vrućine

Ljeto je doba za opuštanje, češće izlaske, intenzivnije druženje s prijateljima. Bez obzira da li ste kod kuće pod klimom, na moru, u planinama sigurno ćete se poželjeti rashladiti uz čašu vina.

Kako izabrati najbolja vina, kako ih piti i čuvati po ovim visokim temperaturama ?

Za početak, toplina i visoke temperature ne zahtijevaju nužno i određenu boju vina. Možete piti vino svih vrsta i boja ako ih znate pravilno poslužiti. Serviranje vina na određenoj temperaturi jako je važno jer temperatura može drastično utjecati na sam okus i miris vina.

Najvažnije je da ih dobro rashladite ali nemojte pretjerivati. Imajte na umu da će se ohlađeno vino zagrijati u čaši, a vino koje se poslužuje toplo biti će još toplije. Stoga je bolje početi na malo nižoj temperaturi od ciljane. Da bi održali temperaturu otvoreno vino stavite u posudu/kiblu s ledom.

Kako bi osvježili rose i/ili bijelo vino u kojem uživate slobodno ubacite nekoliko kockica leda u čašu.

Crna vina također se mogu staviti u hladnjak, ali ne predugo jer će promijeniti okus i izgubiti svježinu. S obzirom da ljeto i nije baš doba za piće „toplih vina“ hladna bevanda je bolja varijanta od čaše gustog i teškog crnjaka.

Idealna vina za ljetne vrućine - Dalmatian Dog Summer Box
U posebnom paketu Dalmatian Dog Summer box nalaze se 2xMerga Victa Pošip, 2x Dalmatian Dog Pošip, 2x Testament Opolo

A što ako pravilno rashladite i otvorite bocu ali znate da se neće sve popiti? Nema jednostavnog odgovora. Naime, nakon otvaranja vino možete izdržati nekoliko dana, a koliko – ovisi o tipu vina. Osnovna pravila kojih se treba pridržavati – otvorenu bocu dobro zatvoriti čepom, skloniti od svjetlosti i izvora topline te je staviti u uspravan položaj. Bitno je smanjiti ulazak zraka u bocu jer kisik počinje mijenjati okus vina.

U svakom slučaju, tokom ljetnih  vrućina uz vino pijte puno vode te izbjegavajte izravno izlaganje suncu jer vam se lako može zavrtjeti u glavi!

Rosé: “must have” ljetno piće

Kad spominjemo ljeto prva asocijacija su nam ružičasta vina! Zamislite kako gledate zalazak sunca dok uživate u čaši hladnog rose-a s prijateljima.

Suprotno uvriježenom mišljenju, nisu sva ružičasta vina nužno i osvježavajuća. Što su slađeg okusa to manje utažuju žeđ. Što je ružičasta boja tamnija, to je okus jači. Takva vina bolje je piti kad je malo hladnije a za ljetne vrućine izaberete suha, voćna (ali ne preslatka) ružičasta vina.

Fini i osvježavajući Testament Opolo savršeno će odgovarati vašim ljetnim večerima. Ovo svježe ružičasto vino, od sorte Babić, namijenjeno je za svakodnevno uživanje tijekom ljetnih dana.

Servirajte ga na temperaturi od 10˚C . Otvoreno u hladnjaku može stajati od pet do sedam dana.

Ukoliko ovo vino želite upariti s nečim za grickanje, pršut s dinjom je idealna kombinacija. Nećete pogriješiti ni ako odaberete cherry rajčice, tapas ili zrele masline. Ako ipak želite jesti nešto konkretnije lijepo se slaže s mekušcima, rižotom i tjesteninama.

summer box polozeno
Idealna vina za ljetne vrućine

Ljubitelji bijelog vina

Tokom ljeta zaboravite na slatka i nježna bijela vina jer vas neće rashladiti! Kad je vruće odaberite lagana i suha.

U našem društvu duboko je usađen stav kako se sva bijela vina poslužuju jako hladna. Poslužite ih na temperaturi od 10 do 14 °C a budući da nisu sva ista držite se principa: što su vina laganija to ih treba više ohladiti. Posebno pripazite kod izvrsnih vina – nemojte ih rashladiti ispod 10 °C kako vino ne bi izgubilo arome i okuse.

Bijelo vino prije posluživanja držite u hladnjaku max sat i pol vremena. Ako su boce pohranjene u podrumu bijelo vino možete i odmah poslužiti.

Vina dominantne bijele dalmatinske sorte – pošip sve su traženija. Puna i svježa u ustima, sa svojstvenom aromom suhih marelica i smokava, zelenožute do žute boje u ovim vinima možete uživati čitavo ljeto. Kao aperitivno vino, samo uz neke grickalice, uz ručak ili večeru.

Idealna vina za ljetne vrućine iz naših vinarija

Naši pošipi Dalmatian Dog i Merga Victa, zbog umjerenih kiselina, odlično pristaju uz laganiju hranu kao što su ribe, školjke, mekušci ili jela od bijelog mesa. Najbolje ih je servirati na temperaturi od 12 do 14 °C.

  • Dalmatian Dog Pošip vino zlatno žute boje, cvjetnih aroma, mirisa agruma i mediteranskog bilja, izvrsnog balansa između svježine i kompleksnosti same sorte.
  • Merga Victa Pošip je ozbiljno bijelo vino svijetlo žute boje koje odlikuju živahne voćne arome, miris agruma, zelenih jabuka; odiše mineralnošću i svježinom.

Ljeto je jedno od najboljih godišnjih doba za uživanje s prijateljima i obitelji. Odaberite vina za vaše trenutke opuštanja i spojite ih s jelima koja će im najbolje odgovarati te istaknuti njihove arome! Složili smo idealnu kombinaciju za vas Dalmatian Dog Summer box

Posjetite naše vinarije

Testament Winery

Stražnice 2, 22000, Jadrtovac

Radno vrijeme:
Zimsko radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati.
Ljetno radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati ; subotom od 12 do 17 sati.


Rezervirajte vaš posjet na
+385 98 921 2889
[email protected]

Black Island Winery

Smokvica 295, 20272, Smokvica

Radno vrijeme kušaone
 Zimsko radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati.
Ljetno radnovrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 20 sati. 

Rezervirajte vaš posjet:
 Marina Salečić
+385 95 797 0085
[email protected]

Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.