Welcome to the land of Dalmatian Dog

Winemaker Nikola Mirošević – Black Island Winery

Vinski stručnjak koji je okrunio Pošip

Nikola Mirošević  je  enolog koji već desetak godina radi u vinogradima i vinarijama otoka Korčule.  Rođen i odrastao u mjestu Blato “na kratko je skoknuo” do Zagreba na studij Agoronomskog fakulteta. I vratio se na svoj crni otok.

Nakon studija zaposlio se u vinariji Blato 1902. S obzirom da se Nikola u vinogradima i podrumima  osjeća kao doma brzo je dobio priliku da odradi prvu samostalnu berbu u Vinariji Smokvica (u sklopu poslovno- tehničke suradnje s vinarijom Blato). Nakon toga postaje direktor proizvodnje u Blatu 1902.

Kad je Black Island winery preuzeo staru Vinariju Smokvica s punim povjerenjem oživljavanje vinarije prepušta enolozima Igoru Radovanoviću i Nikoli Miroševiću

Ova dva 36-godišnjaka su u samo godinu dana uspjeli napraviti “nemoguće”. Njihov Pošip Merga Victa  odlikovan je srebrom na najuglednijem svjetskom ocjenjivanju  vina – Decanter.

Što govori Nikola Mirošević?

NIkola Mirošević pregled pjenušca u podrumu Merga Victa

Otkud tolika ljubav prema vinu?

NM:  Moja obitelj se generacijama bavi lozom i maslinom. Pokojni djed je bio cijenjeni vinogradar u mjestu. U obitelji se ljubav i strast prema lozi i vinu očito prenosi s koljena na koljeno. 

Moj stric bio je dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu, a moj otac osvajao zlata sa prošekom.

Zvuči kao bezbrižno odrastanje  – “igranje” s kašetama za grožđe , kopanje mašklinom …. Kako su se vaše sestre snašle u tim tzv. muškim poslovima?

NM: Kad usporedim svoje djetinjstvo s ovim što se danas događa bilo je bezbrižno. U početku i ne shvaćaš koliko je važno da li puše vjetar, pada kiša, ima li sunca.  Moje sestre i mene ta “igra” je na određen način determinirala u životu. . Jedna  od sestara je također enolog, a i drugoj nije vino mrsko…. 🙂

Imate neku specifičnost, interes u poslu koji bi istakli?

NM:  Općenito se divim vinu. Njegovoj promjenjivosti, ljepoti. Često ga promatram kao osobu, pazim, mazim, …

Možete li istaknuti neku sortu koja je za vas posebna

NM:  Sve autohtone sorte su mi posebne. Pošip je definitivno “bijeli Kralj Korčule” Grk je princ. Jako su mi interesantne  “ženske” autohtone sorte otoka Cetinka i Zlatarica blaska (ne samo ženske po imenu već i zato što imaju žensku morfologiju cvijeta ). To su sorte koje zavrjeđuju posebnu pažnju.

filipi korcula
Okusi otoka Korčule – Merga Victa Pošip i mali zalogiji s pogledom na “škoje”

Stignete li se baviti nekim sportom, hobijem?

NM:  Košarku sve manje igram, ali zato sve više sviram gitaru. Predsjednik sam udruge: Društvo prijatelja “Vino u tradiciji življenja” koja okuplja sve vinare i zaljubljenike u vino na otoku, do korone smo bili organizatori najvećeg vinskog događanja u županiji Vinske noći.

Uz ta vaša druženja udruge često bude i žive muzike. Da li ste vi sudioncima  ikad nešto odsvirali na gitari?

Nikola Mirošević: Ma ne…..ja to samo za svoju dušu.

I na kraju ne manje bitna pitanja, koja ljude itekako interesiraju – jeste li oženjeni, imate li djece ?

NM: I meni je, kao i Juraju Sladiću, došla na škoj jedna Zagrepčanka. Agronom kao i ja, studentska ljubav . U sretnom smo braku a odnedavno imamo ćer Rozu. Tatina mezimica. Jedva čekam da krene sa mnom po vinogradima 🙂

Razgovarala: Fani Prodan, Tribidrag.org & portal Foodika.eu

Ponuda naših vina iz Black Island Winery

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


Košarica0
Košarica je prazna...
Nastavi kupovinu
0

OVA STRANICA SADRŽI INFORMACIJE O ALKOHOLNIM PIĆIMA

Dali ste stariji od 18 godina ? Ulaskom potvrđujete vašu punoljetnost.